Ancora Del Chianti



Allmänt

Den här resan kom till tack vare Kerstins aktiva akvarellmålningsintresse. Hon har tidigare deltagit i en kurs med Björn i Stockholm. Vi hade ett antal olika alternativ att välja mellan och stannade för Björns kurs i Toscana. Då tänkte jag att kanske jag slår följe och Toscana lät mycket intressant. 
Funderade själv på hur jag skulle få ut av denna resa så mycket som möjligt. Kom på två saker som jag aldrig gjort under en semester, för semester är det, i alla fall för mig. Det första var att jag skulle göra en reseskildring det har jag aldrig gjort tidigare. Jag valde alternativet att göra det via en blogg. Här kan jag ju använda både bild, video och text. Någon fotograf är jag inte men bilder har jag knäppt men text, att skriva det är en av många svaga (sorry, utvecklingsbara) sidor hos mig. Men sagt och gjort att skriva det skall jag  nu prova på.
Den andra grejen då. Jo, jag har alltid önskat att under våra resor komma i kontakt med lokalbefolkningen. Det har inte alltid varit så lätt, än har det varit språket men oftast har det varit att  människor jag kommit i kontakt med oftast velat sälja något till mig som jag inte ens velat ha. Nu tänkte jag försöka en annan metod, arbeta för dem och alldeles gratis. Det kan de väl inte motstå. Nu borde jag väl ha en möjlighet att möta lokalbefolkningen i deras vardag. Vi för se hur det lyckas. Förutsättning borde finnas vi skall nämligen bo på en lantgård, http://www.ancoradelchianti.it/sv/ 

Avsikten med den här bloggen är att dokumentera, för mig själv resa till Toscana och samtidigt öva mig litet i att producera text men det måste jag nog erkänna att bloggteknikern är intressant och teknik har jag alltid varit intresserad av.  
Jag valde också att göra den i kronologisk ordning det vill säga det senaste sist. 

Dag 1. Måndag 7 april 2014
Vi startar med bil från Jakobstad och överlåter bilen till Anders  som kör oss till flygfältet Så hämtar han oss en vecka senare. 
Men före det ska vi fira svärfar Verners 101-års födelsedag hos Nils-Eriks familj i Ytterjeppo där han är på besök.
Från Vasa tar oss flyget till Arlanda varifrån vi flyger till Florens via München.
Vi anländer till Florens en timme för midnatt. Sista biten ca 25 km ut till lantgården åker vi taxi.

Flygresan gick bra, det som kan noteras var att servicen blev bättre ju längre söderut vi kom. Första flyget fick vi vatten i det andra en pizza och vin, i det tredje en smörgås, fralla som svensken skulle säga men här fick vi vin i riktiga glas.
Här presenterar sig mitt resesällskap.








_________________________________________________________________________________

Dag 2, tisdag 8 april


Flitiga myror eller är det ett Harrisburg kraftverk i miniatyr.


_________________________________________________________________________________

Så här personligt kan man bli välkomnad till Ancora del Chianti.
Skylten hänger på ytterdörren.

_________________________________________________________________________________

Medan de övriga i gruppen är upptagna med utövande av konstnärliga kreationer gjorde jag lite trädgårdsarbete. Bl.a. en gräsmatta blev det.
Här tillsammans med Filippo i blå T-skirt. Huset i bakgrunden renoveras som bäst och skall bli ateljé.






_________________________________________________________________________________

Praktiska transportfordon













Toy for the big guys


_________________________________________________________________


Dag 3, onsdag 9 april
Att äta, det har vi fått lära oss är mycket mera än att stilla den där obehagliga känslan som kallas hunger.
Vår värdinna Laura, som alla italienare tar matlagning på allvar. Råvarorna är ett helt kapitel för sig och värdparet är väldigt medvetna om ekoproducerat. Sedan vi själva måltiden redogörs ingående, inlevelsefullt och ofta högljutt var och hur råvarorna är producerade. Uttrycket ”det är ingen skillnad vad man sätter i sig” hör inte alls hit. Laura gör sitt bästa för att vi skall bli invigda i det lokala italienska kökets mångfald.
Här tillsammans med Filippo och den yngre sonen Cesare.



Här väntar barnen, Spartaco och Cesare snällt på att de vuxna
skall få färdigt pratat så de kan börja äta middag.






Ingrid Ancoras allt i allo
Ingrid, hon som alltid hade en nybakad tårta till frukosten. Italienarna vill ha sött till frukosten, inte så svår att vänja sig vid. 
Med raska steg betjänade hon än vid frukostbordet än bestyrde hon med rummen än hängde hon tvätt. Det är dessa ihärdiga, arbetsamma människor som håller marktjänsten igång. Mycket värdefulla medarbetare.
_________________________________________________________________

Sabine, granne och väninna.
Sabine ursprungligen från Helsingfors nu gift med en italienare sedan 20 år tillbaka och bosatt i Greve in Chianti. Sabine brukar vid tillfälle hjälpa sin väninna Laura med praktiska göromål på Ancora speciellt när det är nordiska gäster på besök. Hon förärade oss också med sitt sällskap och deltog vid ett par middagar. Sabine som känner till flera kulturer kunde utförligt och på ett humoristiskt sätt redogöra för oss likheter och olikheter i de olika kulturerna. Tack vare henne lärde vi oss mycket av den italienska kulturens "inre väsen".  

Sabine till höger och Christine fra Bodö till vänster i matlagningsskrud. Torill skymd bakom.


_________________________________________________________________________________

Laura förklarar hur det går till att tillreda mat för ett större sällskap. Varsågod och tag lärdom.





Dag 4 torsdag 10 april
Det blir mycket "ojoj och titta" när vi rör oss i det kuperade Toskanska landskapet. Hade föreställt mig kullar med en höjdskillnad på ett tiotals meter men åsarna här är flera hundra meter höga. Vinodlingar och olivlundar finns på nästan varje sluttning. Vinrankorna beskärs så att de nu ser ut som upp och nedvända L bokstäver, ca en meter höga.



Några vyer från Ancora

Blommor som liknar vitsippor men är små prästkragar. Blommar vackert i början av april.

Solen sänker sig bakom åsen.


  _____________________________________________________________________________



Så var det matlagningskursen. Med  en entusiastisk Laura som kursledare. 

                                                

_________________________________________________________________________________

Vindistriktet Chianti
Fick tag i en tavla som redogör för var de olika vinerna produceras i Toscana. Jag uppfattade det så att Filippos pappa hade gjort den. Tyvärr så är fotografiet så otydligt att man inte ser hänvisningslinjerna mellan etiketterna och platserna.
Varför är vinerna från Chianti av så god kvalitet? Lerjorden på sluttningarna ger en bra grogrund. Bergskedjan Appenninera ger skydd för nordanvinden från Alperna.Här är två skäl till det goda vinet.

_________________________________________________________________

Akvarellmålarna
Vi var totalt åtta personer med på resan. Björn som var kursledare är från Stockholm . Han livnär sig som konstnär och kursledare, beundransvärt. Följande personer deltog i kursen: Åsa från Stockholm, Rigmor från Umeå, Torill och Christine från Bodö och så Kerstin och jag.


 Björn i skapande stund











Rigmor fångar in Toscanas färger










Torill, till vänster och Christine. Torill har en egen grupp på FB där hon presenterar sina och andras konstverk. Hon är riktigt duktig. 
Christine jobbar förutom med akvareller också med glas, Tiffany. 







Åsa, här på en bild från matlagningskursen
Använde en del av tiden till att cykla hon gillar att cykla.












Konstnärer på rad.




Dag 5, Fredag 11 april

På vinprovning

Toscana har en lång historia redan på 900-talet började man bygga slott och bostäder här. Slott högre upp och vanliga bostäder lägre ner sedan fortsatte man bygga till.
Castello da Verazzano var bostad till Giovanni en upptäcktsresande som på 1500-talet på franska kungens uppdrag började utforska världen i västerled. Borgen började byggas redan på 900-talet. ”Killen” upptäckten Amerika enligt storyn här och har bl.a. fått uppkallat efter sig en bro i New York därifrån t.ex. New York maraton startar, Columbus igen härjade i Central Amerika.
 Själva vinprovningen gick ut på det att först en rundvandring i själva bogen. Vi blev förevisade hur druvorna tas om hand hur de pressas, förvaras i ektunnor, lagras, buteljeras. Tillverkning övervakas av myndigheter (Handelskammaren) som skall garantera kvaliteten. I Chianti-regionen får produceras ett totalt antal liter vin fördelade på olika gårdar. Ett Chianti vin skall ha en DOCG (Denominotione Origine Controleone Garentito) godkänd ljusrör etikett. Allt vin som produceras utöver den reglerade mängden får endast säljas som ”Husets vin” inte som Chianti-vin. De olika kvaliteterna i dag är Chianti Classico, Chianti Riserva samt ett nytt som har ett namn som innehåller ordet ”Superior”. Riserva är lagrat minst två år, Classico ett år. Det nya Superior minst 3 år. Om du hittar i hos den lokala leverantören t.ex. Toscana Rosso kan det vara ett gott vin men det är producerat utanför den lagstadgade kvantiteten.
Du kan läsa mer på www.verrazzano.com

Giovanni står staty på torget i Greve






















Bilder från borgen. Strålande utsikt över dalen samt välansade parker inne i borgen.





















Så här fint var det dukat under vinprovningen.Vi bjöds också på olika uppskärningar som produceras av gården.
 Man föder själv upp sina vildsvin
_________________________________________________________________________________

Historien om den svarta tuppen, Gallo Nero

Under medeltiden var Firenze i norr och Siena i söder två självständiga regioner som naturligtvis var i strid med varandra. Man kom till förnuft en dag och började förhandla om fred i stället för att förstöra för varandra. Man beslöt sig för att gå tillväga på följande sätt. På en bestämd dag när hanen gal skulle de två regionerna sända, längs den gemensamma vägen varsin ryttare mot den andra regionen och där de möttes skulle gränsen dras.
I Firenze gav man ingen mat åt tuppen kvällen innan medan man i Siena matade sin tupp rikligt. Påföljden av detta blev att tuppen i Firenze vakna tidigare är tuppen i Siena som mornade sig längre. Resultatet av detta blev att den gemensamma gränsen ligger närmare Siena. Tro det om ni vill men den svarta tuppen finns som emblem på vinflaskor från Chianti.



_________________________________________________________________________________

Transport av det lokala köttföretagets produkter görs med fordon som har anor.





Dag 6 lördag 12 april

Besök i Firenze. Mycket folk, shopping, en storslagen stad. Inte så mycket att orda om. Varken Michelangelo eller Leonardo fick besök av oss.

Tjusiga Poliser, eller hur?


En av broarna över floden Arno.











Dag 7 söndag 13 april

Familjen Rontani.

Familjen består av Laura, Filippo, Spartaco och Cesare. Barnen går i skolan i Greve in Chianti ca 5 km bort och hämtas av en skolbuss. Mamma Laura förestår Eco-Friendly Bed and Breakfastverksamheten, pappa Filippo jobbar som universitetslärare i Firenze och barnen går förstås i skola.
Filippo är en inbiten vin- och olivoljeproducent närmast för eget bruk. Det har han som balans till sitt ordinarie jobb på universitet. Egentligen kan vi kalla honom månskensodlare. Han berättade ingående och entusiastiskt om utmaningarna och tillfredsställelse som hans ”hobby” ger honom. Vinrankorna är nu beskurna och ger nya skott. Druvan skördas i september under idogt arbete med påföljande festligheter. Olivträden igen beskärs som bäst nu i april för att i november skördas.
Jag hade möjlighet att bekanta mig med Filippo och hans tankar och värderingar vid ett flertal tillfällen. Han är bl.a. engagerad in det lokala kooperativet som fungerar enligt samma system som det vi är vana vid. Vi jämförde våra utbildningssystem och fann många likheter men också olikheter.  Hela grundskolan kan de gå i Greve medan andra- och tredje stadiet måste de genomföra på annan ort närmast i Firenze.
Filippo, Cesare och jag besökte också den lokala ”mekaniker” (om jag minns rätt så heter han Andreotti) som utförde reparationer på småmaskiner. Filippo behövde få reparerat sin bekämpningsspruta som han kopplar till traktorn. Mekanikern svarade ”nästa vecka” på frågan när reparationen blir klar. Det kan hända att Filippos reparation får förtur för om vi tar i betänkande att inne för reparation fanns ca 50 motorsågar, 20 trimmers, 15 gräsklippare så kan jag inte förstå att ”gubben”, för han var säkert 70 år klarar av allt. Ok, han hade en hjälpreda pensionerad också han, med dock. Räknar man dessutom in alla ”besökare” som tittade in för en pratstund så blir det en ännu större utmaning med leveranssäkerheten.

Här vårt eminenta värdpar ute på verandan.





Här hjälper grabbarna till med middagen. Det är efterrätten som är på gång















Så här kan det se ut när det dukas till 

fest på Ancora del Chianti






Dag 8 måndag 14 april


Hemresan gick bra trots tidig väckning kl. 04.00. På Arlanda tänkte vi missa planet till Vasa. Helt vår egen förskyllan. Anders mötte oss som avtalat på flygfältet i Vasa. Vi var på Smultronvägen vid åtta-tiden, trötta med många erfarenheter rikare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar